sobota 12. února 2011

Just PLAY!


Po dlouhé době jsem si zase vyšla. Tedy vyšli jsme si, protože tahle výstava nutně potřebovala do týmu 'ochutnávačů' víc věkových kategorií. Předpokládám, že ji spousta z vás už viděla. A kdo ne, pro toho píšu tenhle článek!



PLAY je výstava konceptem navazující na proslavenou Orbis Pictus a jejím organizátorem je Petr Nikl. Ten ovšem dává prostor mnohým umělcům českým i zahraničním (třeba můj oblíbený Čestmír Suška nebo Veronika Richterová), kteří se svými podobně zamýšlenými díly na výstavě doplňují.

Základem všeho je aktivita samotného návštěvníka. Ten si může s vystavenými předměty libovolně hrát (a k tomu jsou taky určené), nebo sám vytváří z dostupných skládaček a materiálů. Někdy i netradičních, jako jsou třeba velké dřevěné špulky nebo rozřezané papírové role. Dokonce si může přinést i vlastní předmět omezené velikosti, který lze do prostoru začlenit.


Z mé zkušenosti je výstava je určitě nejvhodnější pro děti do deseti let, se kterými tu můžete strávit třeba celé odpoledne. Sedět ve vaničce s molitanem je pro ně ohromující zážitek. Ty starší už se trochu nudí, nebo se tváří, že z dětinskosti stavebnic dávno vyrostli. Na většině výstav se děti baví o mnoho míň než dospělí. Tady se situace obrátila. Rádi se na včechno podíváme a ozkoušíme, ale mně třeba chybělo bližší vysvětlení některých techničtějších záležitostí a z mlácení do kovových trubek jsem už asi taky vyrostla.

Galerie Mánes, Praha.
Plné vstupné 120 Kč, ostatní 90 Kč.
Výstava je prodloužena do 20.2. 2011 a smí se na ní fotit.

Žádné komentáře:

Okomentovat